המקומות האותנטיים ביותר במזרח ירושלים שלא הכרתם:
מקומות בצפון מזרח ירושלים (בתחתית הדף תמצאו מפה של כל המקומות):
פלאפל אבו ליל
איפה? – בכביש הראשי שעולה לשכונת הר הצופים כ-100 מטר ממעונות הסטודנטים – בקישור
למה? – מקום מפגש בין יהודים וערבים בקרבת הגבעה הצרפתית – פלאפל עם טעם מושלם במחיר של 13 ש"ח, נכון לכתיבת שורות אלו. מגיעים אליו יהודים וערבים ממזרח ומערב ירושלים – לקוחות המקום הם לרב שוטרי מג"ב, חיילים, נהגי מוניות וסטודנטים המתגוררים במעונות האוניברסיטה הסמוכים (לקריאה נוספת בקישור זה).
פרט פיקנטי – בין לקוחות המקום ניתן למצוא גם תושבי חוץ שעובדים בנציגות האיחוד האירופי, הממוקמת כ-100 מטר משם במרכז רחוב ג'ורג' אדם סמית, שנמצא במזרח ירושלים – למה דווקא במזרח ירושלים? (יודעים את התשובה כתבו בבקשה בתגובות) ואיפה גרים רב הזרים שעובדים בקונסוליות ובארגונים האירופאים הממוקמים בירושלים? בסיור הריצה המזרח-מערב ירושלמי שנקיים בקרוב, נרחיב על הנושא.
תצפית למדבר יהודה מהר הזיתים
איפה? – בחלק הדרום מזרחי של קמפוס האוניברסיטה העברית בהר הצופים – בקישור
למה? – תצפית מדהימה מהר הצופים על מדבר יהודה, בקעת הירדן וים המלח. בקישור זה תמצאו הצעה לטיול בין שעתיים בסביבה (בקישור זה).
פרט פיקנטי – במרחק של 400 מטר משם תמצאו את הקמפוס הענקי של האוניברסיטה המורמונית (קישור בוויז), שהיא 1 מ-4 אוניברסיטאות מורמונית ברחבי העולם. לא ניתן להיכנס לשם ללא תיאום ביקור מראש, אך אל דאגה בסיור הריצה המזרח-מערב ירושלמי נרחיב על הנושא וגם – למה האוניברסיטה המורמונית כמעט גרמה לפירוק הממשלה ב-1985? (יודעים את התשובה כתבו בבקשה בתגובות).
כנאפה דמשקי בבית חנינא
איפה? – כביש בית חנינא 102, מול בית החולים לשעבר דג'אני – בקישור
למה? – במרחק של 400 מטר משם תמצאו את הקמפוס הענקי של האוניברסיטה המורמונית (קישור בוויז), שהיא 1 מ-4 אוניברסיטאות מורמונית ברחבי העולם. לא ניתן להיכנס לשם ללא תיאום ביקור מראש, אך אל דאגה בסיור הריצה המזרח-מערב ירושלמי נרחיב על הנושא וגם – למה האוניברסיטה המורמונית כמעט גרמה לפירוק הממשלה ב-1985? (יודעים את התשובה כתבו בבקשה בתגובות). הכנאפה של דמשקי היא מתחרה גדולה של רשת 'כנאפה ג'עפאר' המוכרת למבקרים ברובע המוסלמי. ל-2 יצרניות הכנאפה יש סניפים בבית חנינא, ולמרות שדמשקי נוסדה ב-2017 הדעות לגבי הכנאפה העדיפה חלוקות מתמיד. עפ"י נסיוננו כדאי ללכת ולטעום את הכנאפה של דמשקי כשאתם בביקור בבית חנינא. וזאת אולי רק בשל העובדה שאת הכנאפה של ג'עפאר תוכלו לטעום בכל ביקור בעיר העתיקה – על מאבק הכנאפה הגדול בבית חנינא תמצאו עוד בכתבה זו – ( בקישור זה). הוספנו בקישור זה את המפה בגוגל בין סניף דמשקי לסניף כנאפה ג'עפאר בבית חנינא.
פרט פיקנטי – כקילומטר מסניף כנאפה ג'עפאר תמצאו את 1 מבתי הספר האקסקלוסיביים ביותר בירושלים, ה-ג'רוסלם סקול' – זהו בית ספר אמריקאי פרטי, שהוקם ע"י כומר והוא משרת את אוכלוסיית מזרח ירושלים. מה שמיוחד בבית הספר, מעבר לכך שהלימודים בו הם באנגלית, אפילו מעבר לכך שעובדות בו מורות יהודיות, הוא העובדה שמלמדים בו לימודי שלום (בקישור). בסיור הריצה המזרח-מערב ירושלמי נרחיב על נושא החינוך במזרח ירושלים וגם – מהו הקולנפליקט הגדול ביותר כיום, בקרב מורי והורי תלמידי מזרח ירושלים? (יודעים את התשובה כתבו בבקשה בתגובות)
מקומות במרכז מזרח ירושלים
בר המרתף באמריקן קולוני
איפה? – לואי ונסן 1, ירושלים – בקישור
למה? – על מלון ושכונת אמריקן קולוני נשאיר לכם לקרוא כאן. המקום הקסום ביותר במלון אמריקן קולוני הוא בר המרתף של המלון. הבר בנוי מאבן ירושלמית מקורית, רצפתו מצופה באבן ורודה והאווירה מנותקת לחלוטין מהשכונה בה הוא ממוקם (שיח' ג'ראח) וממזרח ירושלים בכלל: הבר מחבר בין סצינת הזרים של ירושלים – עיתונאים זרים, עובדי קונסוליות וארגוני סיוע כמו הצלב האדום (שגרים בשיח' ג'ראח או בשכונת א-סוואנה במזרח ירושלים), ואנשי עסקים, כאשר הברמנים הם ערבים ממזרח ירושלים המחוייטים בלבוש מהודר בדומה לפקידי הקבלה של המלון. האווירה כאילו לקוחה קצת מזמנים אחרים של העיר, במיוחד לאור העובדה שממוקמת בחדרו האחורי באר מים עתיקה, ששימשה בעבר לשאיבת מים לתושבי השכונה. עוד על הבר.
פרט פיקנטי – בחלקו האחורי של מלון אמריקן קולוני, ממוקמת גם נציגות של השגרירות הבריטית אליה מגיעים תושבי מזרח ירושלים כדי להוציא ויזה לבריטניה. יודעים למה תושבי מזרח ירושלים נדרשים להוציא ויזה לבריטניה? (כתבו לנו בבקשה בתגובות). בסיור הריצה המזרח-מערב ירושלמי נרחיב על הנושא.
ביה"ח סנט ג'וזף בשיח' ג'ראח
איפה? – דרומית לבניין בית אמנה שליד המטה הארצי של המשטרה – בקישור
למה? – אפשר למצוא שם על קצה המזלג את מאבקי ההשפעה על דעת הקהל המזרח ירושלמית: במסדרון הראשי של הבית חולים ניתן לראות שלט עם נותני החסות של הבית חולים – מעבר לארגוני צדקה צרפתיים שתורמים לבית החולים (שהוקם ע"י מסדר נזירות צרפתיות), ניתן למצוא בין תורמיו את איחוד האמירויות ועומאן. השלט הזה מלמד אותנו על מאבק השליטה על דעת הקהל המזרח ירושלמית בין מעצמות ערב. לרב יופיע מאבק זה, בוורסיה זו או אחרת: האמירויות, טורקיה קטאר וסעודיה – זה בא לידי ביטוי בתרומה לבתי חולים, הקמת אצטדיוני ספורט (כמו אצטדיון הכדורגל שהקימה טורקיה בהר הזיתים) ובמיוחד בחלוקת משלוחי/קופסאות המזון באזור הר הבית במהלך הרמדאן (שעליהן מתנוסס הדגל של כל מדינה).
פרט פיקנטי – בית החולים החל להתפרסם לפני מספר שנים בקרב יולדות יהודיות מרחבי הארץ בעיקר בשל הגישה הפחות התערבותית שלו בלידות, בהשוואה לבתי חולים יהודיים.
ג'סט האב (JEST Hub)
איפה? – שיח' ג'ראח 3 ליד מלון אמבסדור – בקישור
למה? – מעין שילוב בין האב ל-WEWORK לסטארטאפים ויזמים במזרח ירושלים ששואף להוביל את החדשנותת והצמיחה במזרח ירושלים – או כמו שכתוב בדף הבית שלהם – A Home for the Startup Community of Jerusalem,to promote & support technology ,culture of innovation and women. We help startups in Jerusalem live up to their full potential to achieve growth & Success.
את המיזם מוביל האני אלמי, יזם פלסטיני בתחום התקשורת שפועל רבות גם בתחומי תשתיות התקשורת באפריקה. JEST גם משמש כאקסלרטור למיזמים רבים. אין במקום הרבה אירועים פומביים אבל מאוד כדאי רק להציץ פנימה כדי להיחשף לסצינה ייחודית מאוד בנוף המזרח ירושלמי.
פרט פיקנטי – אל תטעו לחשוב שתושבי אזור זה של שיח' גראח/באב א-זהרה הם ערבים. רב תושבי השכונה העליונה בשיח' ג'ראח הם זרים (דיפלומטים, עיתונאים, עובדי קונסוליות וארגוני סיוע) ששוכרים את בתיהם בשיח' ג'ראח. למה הם שוכרים את בתיהם דווקא כאן? (כתבו לנו בתגובות). בסיור הריצה נרחיב על הנושא.
תיאטרון אל-חכוואתי
איפה? – בשכונת באב א-זהרה, סמוך למלון אמריקן קולוני – בקישור
למה? – הפירוש של התיאטרון – מסַפֵּר הסיפורים'. מדובר על התיאטרון הלאומי הפלסטיני וניתן לצפות בלוח האירועים שלו בקישור זה – לגבי כניסה לתיאטרון, יש כאן רגישות פוליטית ולא תמיד כולם שם ישמחו לקבל בברכה דוברי עברית. ולכן אם תרצו להגיע לתיאטרון עדיף לשוחח רק באנגלית ומומלץ עם זרים הגרים בעיר. זה לא שיקרה חלילה משהו אם תדברו שם בעברית, אבל זה ייצר אנטגוניזם היות שהתאטרון נסגר בעבר מספר פעמים ע"י רשויות המדינה (בקישור), שהוציאו למקום צווי סגירה. ולכן אם החלטתם לבקר שם התנהגו ברגישות. נציין שבתיאטרון מציגים בערבית ואנגלית (לעיתים) ולכן שווה לעקוב אחרי האתר שלו.
מקומות באזור צלאח א-דין
קפה זחימאן
איפה? – צאלח א-דין 19 ירושלים (רח צלאח א-דין מול הדואר) – בקישור
למה? – יש תחרות רבה בין קפה זחימאן לקפה סנדוקה המוכר יותר. הדעות במזרח ירושלים חלוקות, אך אנחנו מעדיפים את זחימאן, ואפילו רק בגלל שזה מצריך ממכם ביקור בצלאח א-דין , הרחוב שמהווה את מרכז העסקים המזרח ירושלמי. מדובר על רחוב עמוס מאוד אבל שווה להיות שם מספר דקות כדי לספוג את האווירה, ובמיוחד ביום שבת, שנראה שם כמו יום חול לכל דבר. לאחרונה פתח קפה זחימאן גם סניף במערב העיר עם דוכן במתחם התחנה הראשונה בדוד רמז 2, ירושלים.
פרט פיקנטי – בהמשך הרחוב תמצאו סניף של קופיקס. זהו הסניף היחיד של קופיקס במזרח ירושלים והוא עמוס מאוד בשעות הבוקר. עם זאת, אין זה בית הפקה הישראלי היחידי במזרח ירושלים.
חנות הספרים החינוכית (תרגום מילולי) - Educational Book Shop
איפה? – צאלח א-דין 19 ירושלים (רח צלאח א-דין ליד קפה זחימאן) – בקישור
למה? – חנות ספרים שהיא מקום מפגש ייחודי מאוד. בהתחלה אפשר לחשוב כי מדובר במקום מאוד פוליטי היום שהיא מציגה (תפגשו את זה ישר במדפי הכניסה) ספרי מחקר ייחודיים על הסכסוך הישראלי ערבי. עם זאת, מדור על עסק שמציג הרבה מעבר לכך – חנות הספרים מארגנת ללא הרף השקות ספרים, שיחות, הקרנת סרטים ופעילויות תרבות נוספות. בנוסף החנות היא אחד מהמקומות שמציג מגוון עצום של ספרים בנושא תרבות המזרח התיכון. בחנות פועל בית קפה בשם – "Books @ Café" ואפשר לשבת שם ולקרוא ספרים וכן להצטרף ל-1 מהאירועים הייחודיים שלהם. בין ספרי החנות תמצאו ספרים של היסטוריונים ישראלים מפורסמים כמו תום שגב ובני מוריס לצד היסטוריונים וחוקרים פלסטינים, אמריקאים ואירופאים . רשימת האירועים שלהם מופיעה בעמוד הפייסבוק שלהם בקישור זה.
פרט פיקנטי – ממול ברחוב א-זהרא' 3 (בקומה רביעית) תמצאו את הסניף היחיד של מט"י במזרח ירושלים שמנוהל ע"י ריהאם המזרח ירושלמית – הסניף הוקם ב-2016 במטרה לתת מענה לבעלי עסקים לעסקים זעירים ולהכניס יותר נשים מזרח ירושלמיות לשוק העבודה הישראלי. ולכן כמעט מחצית מהקורסים המועברים שם הן קורסי עברית המועברים ע"י מורות יהודיות ישראליות.
Yabous Cultural Centre מרכז התרבות יבוס - Educational Book Shop
איפה? – א זהרא' 10, ירושלים – בקישור
למה? – יאבוס הוא מרכז תרבות פלסטיני לא ממשלתי שבסיסו בירושלים. Yabous הוקמה בשנת 1995 כאשר מספר אמנים וחובבי תרבות ויזמים מירושלים החליטו להקים גוף שיאמץ את הפיתוח והחסות של אמנויות הבמה בירושלים. המרכז מציע לאנשים מקום להתכנס כדי לחגוג ולשתף מסורות תרבותיות שונות, להעשיר את הגיוון והאומנות של ירושלים ולתת ביטויי לתרבות הפלסטינית. יאבוס; השם שנתנו היבוסים לעיר ירושלים לפני כ-5000 שנה. למקום יש רשימת אירועים און-ליין וכן בית קולנוע במרתף.
פרט פיקנטי – בכניסה למבנה תמצאו את בית הקפה NORDIC (בתמונה). זהו בית הקפה הכי היפסטרי במזרח ירושלים – כשתגיעו לשם תחשבו שהגעתם למנהטן ל מזרח ירושלים – כולם נראים עצמאיים/הייטקיסטים עם הלפטופים שלהם , עם אוכל ברמה הכי FINE שאפשר לבקש וכל זאת ממש במרכז העסקים ההומה של שכונת שיח' ג'ראח – תיארו את זה יפה כאן.
מקומות בעיר העתיקה בירושלים
קבב א - שעב
איפה? – שוק הבשמים, כמעט על פינת ויה דלורוזה
למה? – מדובר על אחת מהפינות החבויות והייחודיות ביותר בעיר העתיקה, מדובר על דוכן קבאב הכי זול וטעים בעיר במחיר של 6 ש"ח לשיפוד. את קבב יגישו עם עגבנייה ובצל חרוכים וכן אפשר לקחת יוגורט מהמקרר בסגנון המקומיים. גם אם תתאמצו לא תצאו משם עם יותר מ-25-30 ש"ח לאדם.
חומוס ערפאת
איפה? – שוק הצורפים 49 העיר העתיקה
למה? – בגלל המחיר, המיקום והאיכות – החומוס האיכותי האותנטי והמשתלם במזרח ירושלים בכלל ובעיר העתיקה בכלל. המיקום קטן מאוד ולא תמיד הוא נראה הכי מזמין – זה בהחלט המקום שלא תרצו לפספס. אין למקום שלט וגם לא תמצאו בו טחינה, צ'יפס או סלט רק חומוס ופול. בהרחבה
שטרודל בהוספיס האוסטרי
איפה? – ויה דולורוזה 37
למה? – בית ההארחה לצליינים אוסטרים שעבר המון תהפוכות במהלך השנים – הוא כיום פינה קסומה באמצע הרובע המוסלמי בעיר העתיקה. בבית הקפה שלהם תוכלו להינות מקפה ושטרודל אוסטרי משובחים מאוד. האתר הוקם במאה ה-19 כדי לייצר נוכחות קתולית בירושלים וב-1948 הפכו אותו הבריטים לבית חולים, מאז שימש בייעוד זה עד 1985. הפצוע המפורסם ביותר שהגיע אליו היה עבדאללה (סבא רבא של עבדאללה מלך ירדן הנוכחי) שמת מפצעיו כתוצאה מהתנקשות בהר הבית ב-1951.
דרום מזרח ירושלים
ממתקי אבו כף
איפה? – המרכז המסחרי ג'בל מוכאבר – בקישור
למה? – במרכז המסחרי הקטן בג'בל מוכאבר ניתן למצוא את הכנאפה של אחת מהמשפחות המפורסמות באזור צור באהר/ג'בל מוכאבר. זו בהחלט הכנאפה הכי טעימה ומוכרת בדרום מזרח ירושלים.
אם אתם מכירים מקומות מיוחדים נוספים במזרח ירושלים - בבקשה כתבו לנו בתגובות ונוסיף לרשימה. תודה רבה!
על עמותת רצים ללא גבולות
עמותת רצים ללא גבולות, נוסדה בחורף 2014 בתגובה לגל הגזענות שסחף את ירושלים.
מטרת העמותה היא ליצור פלטפורמה שתאפשר את קבלת האחר בחברה הישראלית בעזרת ספורט. המיקוד של העמותה הוא לחבר בין בני נוער ממערב למזרח ירושלים ע"י פעילויות ריצה משותפות.
אנו נעזרים בריצה מקצועית על מנת ליצור מסגרות משותפות לאימון ולתרגול, תוך העצמה של הבטחון העצמי ופיתוח תכונות מנהיגות של משתתפי התוכניות, על מנת להכשירם כסוכני שינוי בקהילות המוצא שלהם.
חבל שאין כשרות ): יש הרבה מטיילים יהודים דתיים שרוצים להינות מאוכל ערבי אותנטי
יוזמה נהדרת תודה
לא צריך כשרות לחומוס ולכנאפה