רצים ללא גבולות

קבלת השונה בעיר המסוכסכת בישראל:
איך רצים ללא גבולות מייצרים רב תרבותיות וסובלנות דתית בירושלים?

קבלת השונה בירושלים היא משימה כמעט בלתי אפשרית: 'רצים ללא גבולות', שהחלה את פעילותה בסוף 2014, מייצרת רב תרבותיות בעיר המפולגת בדרך ייחודית: העמותה מגיעה למקומות המפולגים ביותר בעיר ומפעילה קבוצות ריצה של בני נוער יהודים וערבים ממערב ומזרח העיר

קבלת האחר בקרב בני נוער, הוא אחד מהאתגרים הקשים ביותר בעיר, שבה קיימת מתיחות עצומה בין יהודים וערבים על בסיס קבוע. עם זאת, העמותה מצליחה לעמוד באתגר ע"י מספר טכניקות ייחודיות. כדי להעצים את החיבור העמותה מקיימת בנוסף לאימונים מפגשים גיבוש מגוונים, לוקחת חלק במרתון ירושלים וכן מטיסה את בני הנוער להשתתף במרוץ בינלאומי באחת מבירות אירופה. 

ברב המקרים לאחר מספר אימונים בודדים, ולמרות התנגדות מהסביבה שלהם, בני הנוער מתלהבים מהפעילות ומצרפים חברים נוספים:

 

נגן וידאו

בתחילת הפעילות, התמקדה העמותה בקהל המיידי שהתחבר לאימוני הריצה – האוכלוסיות החילוניות יהודיות בירושלים וכן האוכלוסיות המוסלמיות במזרח העיר. ב-2015 הגדילה העמותה את פעילותה לקבלת האחר והחלה לגייס גם בני נוער מקרב הקהל היהודי-דתי וב-2017 החלו להגיע גם מספר משתתפים מקרב הקהל החרדי שבעיר.

כארגון שמטרתו לייצר רב תרבותיות בחברה הישראלית וסובלנות דתית בין האוכלוסיות השונות, צירף המיזם גם את האוכלוסייה הערבית נוצרית שגרה בירושלים, וכן בני נוער מקרב הקהילה הארמנית שבעיר העתיקה בירושלים.

האתגר של קבלת השונה בחברה הרב תרבותית של ירושלים

ירושלים היא עיר המורכבת ממגוון רב של אוכלוסיות שונות הנבדלות זו מזו בצורה רבה – כל כמה שנים סכסוך זה או אחר מגביר את המתח בעיר והאתגר של קבלת השונה הופך קשה יותר ויותר. 

רצים ללא גבולות החלה את פעילותה בחורף של שנת 2014 לאחר קיץ מתוח מאוד בעיר (שהגיע לאחר מבצע צוק איתן). קבוצות של יהודים וערבים התגרו אלה באלה ובקרב מייסדי העמותה התעורר הצורך להיאבק נגד הגזענות שהחלה להוביל גם למעשי אלימות. 

בתחילת הדרך, גיוס בני הנוער לקבוצה ריצה משותפת, הדוגלת בקבלת השונה בירושלים, לה היה פשוט: במקרים רבים, למרות רצון מצד בני הנוער לקחת חלק, סביבתם הקרובה התנגדה להשתתפותם בתכנית מתוך חשדנות ואף נתקלנו במקרים בהם ההורים היעו התנגדות להשתתפות ילדיהם בתוכנית.

עם זאת, לרוב, לאחר שיחות אישיות שקיימנו עם ההורים ולאחר החוויות הראשוניות המוצלחות של בני הנוער בתכנית, בני הנוער הביעו את רצונם להמשיך במפגשים וההורים השתכנעו. בכך אפשרנו לבני הנוער להיחשף לקבוצה מגוונת ורב תרבותית, שהם לא היו פוגשים מעולם, בזמן בו המתח בין יהודים וערבים בירושלים היה בשיא.

בסרטון שלפיכם מציג סאמאחא, ממשתתפי הפעילות ממזרח ירושלים, את השפעת הפעילות על חייו: 

נגן וידאו

קבלת השונה ברצים ללא גבולות: חינוך לרב תרבותיות בעזרת ספורט

כיום מתאמנים בקבוצת הנוער עשרות בני נוער,  בכל שנה, המגיעים מרקעים שונים לחלוטין: נערים ונערות, יהודים וערבים המגיעים משכונות במצב סוציואקונומי נמוך במזרח ובמערב ירושלים כמו עיסוואיה, מחנה הפליטים שועאפט, קרית מנחם וגילה. 

במקרים רבים קבוצת הריצה היא ההזדמנות היחידה שלהם להכיר את האחר; נערים יהודים המגיעים ממגוון בתי ספר בעיר ומרקעים דתיים ותרבותיים שונים מאוד – החל מרקע חילוני לחלוטין ועד למספר לא מבוטל של נערים דתיים ואף חרדים שהשתתפו בפעילות.

במהלך הפעילות רכזי הקבוצות מקיימים משחקי היכרות, סביב נושאים המשותפים לבני נוער באופן כללי. וכך מייצרים מחנות משותפים בין משתתפי התוכנית. המגוון של פעילויות התוכנית, מייצר אינטראקציה רבה בין בני הנוער שלוקחים בה חלק: 

מעבר לאימונים ומפגשי הגיבוש השבועיים מתקיימים גם ימי גיבוש המאפשרים היכרות מעמיקה יותר, מרוצים בהם משתתפים בני הנוער כמו מרתון ירושלים, המרוץ היהודי-ערבי של עמותת רצים ללא גבולות וכן משלחת שנתית לחו"ל. היות שבני הנוער לא דוברים זה את שפתו של השני, אך מצליחים לייצר חיבורים משמעותיים בדרכים אחרות, נוצרת מוטיבציה חזקה ללימוד השפה של האחר. ואכן, בפעילות מעודדים את לימוד שפתו של האחר כדי לאפשר תקשורת מעמיקה יותר.

דוגמאות לאתגרי הרב תרבותיות ברצים ללא גבולות

הגיוון והסובלנות הדתית הקיימים בקבוצה שלנו יצרו סיטואציות מעניינות במיוחד, בעיקר בעת המסע לחו"ל, אותו עושה קבוצת הנוער בסוף כל שנה כדי להשתתף במירוץ בינלאומי באחת מבירות אירופה.

לדוגמא באחת המשלחות היתה צריכה הקבוצה לנסוע ברכבת במהלך יום שבת ואחד המתאמנים היהודים דתיים, ביקש שהצד היהודי של הקבוצה לא ירכוש לעצמו כרטיסים ביום זה. משתתף ערבי מוסלמי מהקבוצה, הבין את המצב והתנדב לבצע את רכישת הכרטיסים.

לפניכם תמונה מהמשלחת היהודית-ערבית האחרונה שקיימנו לשם השתתפות במרוץ העיר של ברלין באוגוסט 2019:

קבלת האחר בירושלים - קבוצת ריצה אחת מאוחדת לכל אוכלוסיות העיר

לפניכם תמונה של איתמר וקנין וסאמאחא מערוף – מהמרוץ הערבי-יהודי הראשון שקיימנו בג'בל מוכאבר (מזרח ירושלים):

איתמר וסאמאחא נפגשו במהלך פעילות קבוצת הנוער והגיעו מרקעים שונים לחלוטין. כל אחד מהם הגיע לפעילות עם לא מעט חששות – התמונה שלפנייך צולמה לאחר היכרות של כשנה במהלכה הם עברו אימונים משותפים וכן משלחת משותפת למרוץ בו השתתפנו בלונדון.

בשנת פעילותם למד כל אחד מהם למוסס את הגבולות של עצמו ולהתקרב אל האחר.

רצים ללא גבולות יוצרים דו קיום
Facebook
Twitter
WhatsApp