הרחבות לסיור ובתי קפה/מסעדות מומלצות בשיח' ג'ראח
מסעדות ובתי קפה מומלצים בשכונה:
Al-Liwan Cafe and Restaurant
כתובת: Derech Har HaZeitim 30, Assaf Al Nshasheby 1, ירושלים
כתובת: דרך הר הזיתים 6, ירושלים
על סוגיית האזרחות והתושבות של תושבי מזרח ירושלים – בקישור זה
על תוכנית החומש החדשה שאושרה ב-2024 – בקישור זה
על בית החולים סנט ג'וזף:
בית החולים סנט ג'וזף בירושלים הוקם בשנת 1956 ביוזמת האחיות של סנט ג'וזף של ההתגלות. הבית חולים הוקם בשכונת שיח' ג'ראח כמענה לצורך בשרותי בריאות לתושבי מזרח ירושלים לאחר הסכמי שביתת הנשק של 1949. בית החולים הוא חלק מרשת בתי החולים של מזרח ירושלים ומשמש גם תושבי הגדה המערבית ולעיתים גם את רצועת עזה.
לאחר מלחמת ששת הימים, שטח סמוך לבית החולים הופקע לטובת הקמת משרדים ממשלתיים ישראליים. למרות מימון חלקי מממשלת ארה"ב, תמיכה זו הופסקה ב-2018 תחת ממשל טראמפ.
במהלך מגפת הקורונה, סנט ג'וזף היה הראשון לפתוח מחלקת קורונה במזרח ירושלים. בשנת 2022, התקיימה במקום תהלוכת הלוויית העיתונאית הערבייה נוצרייה שירין אבו עאקלה, במהלכה אירעו עימותים עם המשטרה הישראלית, דבר שעורר תגובות בינלאומיות נרחבות. להרחבה בקישור זה
על הבית בבעלות חאג' אמין אל חוסייני שהפך להתנחלות הראשונה בשיח' ג'ראח:
הסיפור של "התיק הורוד" של בית ג'ורג' וקאתי אנטוניוס בשיח' ג'ראח הוא מרתק ומורכב. הבית נבנה במקור בשנות ה-30 של המאה ה-20 על ידי מהנדס יהודי בשם ברוך קטינקה, והוזמן על ידי המופתי הגדול של ירושלים, חאג' אמין אל-חוסייני, אך האחרון מעולם לא התגורר בו. המופתי העביר את זכויות השימוש בבית למזכירו האישי, ג'ורג' אנטוניוס, ואשתו קאתי.
ג'ורג' אנטוניוס היה היסטוריון ופוליטיקאי מכובד, אשר נפטר בשנת 1942. לאחר מותו, המשיכה קאתי להתגורר בבית וארגנה בו אירועים חברתיים רבים, בהם השתתפו אנשי האליטה של ירושלים. אחת הדמויות הבולטות שפקדה את הבית הייתה המפקד הבריטי, אוולין בארקר, אשר ניהל רומן עם קאתי אנטוניוס.
במהלך מלחמת העצמאות, עזבה קאתי אנטוניוס את הבית עקב פיצוץ שבוצע על ידי הארגון הצבאי היהודי אצ"ל בבית סמוך. לאחר מכן, הבית נתפס על ידי השלטונות הירדניים והפך למלון עבור עולי רגל. לאחר מלחמת ששת הימים, השתלטו הרשויות הישראליות על הבית והכריזו עליו כ"נכס נעדר", והוא הועבר לידי ממשלת ישראל תחת חוק נכסי נפקדים.
בשנת 1985, נמכר הבית והקרקע הסובבת אותו ליזם יהודי-אמריקאי בשם אירווינג מוסקוביץ', שתומך בבניית התנחלויות, אשר שיפץ את המבנה והפך אותו למלון בשם "מלון שפר". במהלך האינתיפאדה הראשונה, שימש הבית כבסיס למשמר הגבול הישראלי.
בשנת 2009, אושרה תוכנית להריסת המבנה ולהקמת שני בנייני מגורים חדשים על השטח, למרות התנגדויות ממשלתיות ובינלאומיות. ההריסה התבצעה בינואר 2011, והפרויקט החדש הפך לבניית ההתנחלות הראשונה בשיח' ג'ראח מאז 1967. עם זאת הפרוייקט עדיין תקוע והמבנים טרם קמו.
למידע נוסף בקישור זה