איך דווקא מרתון ירושלים משמש את רצים ללא גבולות ככלי לחיבור בין מערב ומזרח העיר?
משנת 2015 עמותת רצים ללא גבולות לוקחת חלק במרוץ העירוני מרתון ירושלים, אותו יזם ניר ברקת בזמן שהיה ראש עיריית ירושלים ב-2011. העמותה שדוגלת ביצירת דו קיום בין מערב למזרח ירושלים, משתפת במרתון העירוני כנגד כל הסיכויים ערבים ויהודים, כבר שנה שישית.
ההצלחה הזו לא חמקה מעיניהם של נותני החסות למרתון ווינר, וב-2016 הם לקחו נציגים יהודים וערבים מהעמותה בסרטון התדמית שלו:
איך אפשר לשתף יהודים וערבים ממערב ומזרח העיר
במרתון ירושלים למרות המחלוקת שסביבו?
עמותת רצים ללא גבולות, הדוגלת בקבלת השונה, משתתפת במרתון ברציפות משנת 2015. לרב משתתפים רצי קבוצת הנוער במקצה ה-5 ק"מ והרצים המנוסים יותר ורצי הקבוצות הבוגרות מתחרים במקצי ה-10 ק"מ והחצי מרתון. כמו כן העמותה מעודדת ומסייעת בהשתתפות קבוצות ריצה בירושלים שהמרוץ העירוני לא נגיש להן.
במזרח ירושלים יש קולות רבים המבקרים את המרתון העירוני. מצד שני יש אנשים הטוענים כי המירוץ בין כה וכה קיים אז למה לא להשתתף בו? לפי טענת האחרונים, אנחנו יכולים להמשיך ולהחרים אותו, אבל לא ייצא לנו מכך כלום כי זה לא ישפיע על שום דבר. מחלוקת זו היא רק אחת מהמחלוקות הרבות שקיימות בקרב תושבי מזרח ירושלים בדבר היחס לעיריית ירושלים.
מסייעים בהרשמה למרתון ירושלים של המזרח ירושלמים
עמותת רצים ללא גבולות השואפת לייצר רב תרבותיות וסובלנות בין יהודים וערבים ממערב ומזרח ירושלים, עוזרת בהרשמה למרתון של מזרח ירושלמים רבים. זאת, מכיוון שכמעט כל רץ ממזרח ירושלים שמשתתף בריצת המרתון, לוקח בו חלק זו פעם ראשונה היות שהמרתון לא היה נגיש לו עד כה.
טרנד הריצה התפתח במזרח ירושלים בשנים האחרונות, בעקבות פתיחת מרתונים בגדה המערבית כמו מרתון בית לחם ושכם ולכן כאשר רצים רבים ממזרח ירושלים שמעו על המרתון הם החליטו להשתתף בו.
מבחינת הרצים המזרח ירושלמים, שרוצים להשתתף במרתון, אין כל בעיה לרוץ לצד ובקבוצה משותפת עם רצים יהודים. הרי הם כבר החליטו לקחת חלק במרתון העירוני למרות הביקורת של חלקים מהחברה המזרח ירושלמית.
מרתון ירושלים הרשמה לקבוצות: אם אתם רוצים להשתתף עם רצי עמותת רצים ללא גבולות ולהירשם בהנחה למרתון העירוני כתבו לנו למייל
המשתתפים שירשמו לריצת המרתון במסגרת קבוצתית עם רצים ללא גבולות – יקבלו חולצת דריי-פיט של המרוץ (בגזרות אחידות) ושיחון ערבית ללימוד ערבית מדוברת.
4 האתגרים העיקריים שעומדים בפני עיריית ירושלים כדי להגדיל את השתתפות תושבי מזרח העיר במרתון העירוני
1. סגר – ביום בו מתקיים המרתון מוטל סגר חלקי על שכונות מזרח ירושלים. סגר זה מונע מרצים רבים להגיע להשתתף במרתון. לפני כל שנה אנו נערכים מראש עם הדרכה והסעות כדי לאפשר לרצים המזרח ירושלמים לצאת משכונות מזרח העיר ולהשתתף במרתון. הנקודה הזו קשה במיוחד כשמדובר בבני נוער שלא מכירים את מערב ירושלים. אנחנו לא מציינים מה הפתרון הנכון, אך עצם העובדה שהולכים להטיל סגר על מזרח ירושלים גורמת לרצים רבים לא לקחת חלק במרתון.
2. פרסום במזרח ירושלים – המרתון לא משווק את עצמו במזרח ירושלים וכן אתר המרתון בעצמו לא מתורגם לערבית. אין ספק שמדובר באתגר רציני, במיוחד לאור הביקורת שתתלווה אל המהלך מצד גורמים מסויימים במזרח ירושלים. עם זאת, בסופו של דבר הפרסום בערבית ימשוך המון רצים להשתתף במרוץ. המחשת חוסר ההיכרות של מרתון ירושלים במזרח העיר יכולה להיות מוסברת ע"י המקרה הבא; בעמדת ההרשמה למרוץ היהודי-ערבי של עמותת רצים ללא גבולות בירושלים, אמרה אחת מהנרשמות: "וואו, איזה יופי, זו פעם ראשונה שיש מרוץ בירושלים. נכון?"
לפניכם סרטון איתו שיווקה רצים ללא גבולות את מרוץ ירושלים היהודי-ערבי לקהל תושבי מזרח ירושלים:
3. תחנת חלוקה במזרח ירושלים – חלק גדול מתושבי מזרח ירושלים לא מכיר את מערב ירושלים ולכן נרתע מלהגיע לתחנת החלוקה במלחה שבמערב ירושלים. זאת, לא מתוך פחד אלא מתוך חוסר היכרות. אם תיפתח תחנת חלוקה במקום מרכזי במזרח ירושלים – לדוגמא ברחוב צלאח א דין, לא תהייה למזרח ירושלמים בעיה להגיע ולהירשם. רצים ללא גבולות עושים זאת במרוץ היהודי הערבי בירושלים ומפעילים תחנה אחת במזרח ירושלים ותחנה במערב ירושלים.
4. רכישה באינטרנט – היקף השימוש בכרטיסי אשראי לשם רכישה באינטרנט נמוך מאוד בקרב תושבי מזרח ירושלים. זאת, בהשוואה להיקף הרכישות באינטרנט באמצעות אשראי אצל תושבי מערב העיר. לכן, יש לאפשר רכישה במזומן של ערכות השתתפות למרתון, בתחנות מכירה במזרח ירושלים. במרוצים רצים ללא גבולות מופעלות 3 תחנות מכירה פיסיות, כדי לאפשר רכישה פיסית של ערכות השתתפות לתושבי מזרח ירושלים וזה עובד מעולה.
5. מחסום השפה – הרבה מתושבי מזרח ירושלים לא מדברים את השפה העברית או שהרמה שלהם מאוד בסיסית. לכן, אפילו אם הזדמן להם לשמוע על מרתון ירושלים עדיין לא מתאפשר להם לכנס לאתר ולקרוא בצורה מעמיקה על המסלול ותהליך ההרשמה. זאת, כי כל המידע הנמצא באתר כתוב בשפה העברית או האנגלית דבר שגורם להרבה אנשים לאבד את התעניינותם ולוותר על ההשתתפות.
הקשר בין רצים ללא גבולות למרתון:
רצים ללא גבולות נכנסה לקראת מרתון ירושלים 2020 כשותפה של
עיריית ירושלים לפרויקט 'רצים ותורמים'
לאחר מרתון ירושלים 2019, נכנסה עמותת רצים ללא גבולות להיות שותפה בפרויקט רצים ותורמים (Running for a cause) שמאפשר למשתתפי המרתון לתרום לעמותות המשתתפות במרתון העירוני.
דחיית מרתון 2020
קבוצות הריצה של רצים ללא גבולות נרשמו למרתון ירושלים 2020 שהיה אמור להתקיים במרץ 2020, נדחה ל-6 לנובמבר 2020 ולאחר מכן הודיעו על ביטולו, בעקבות הגבלות הקורונה.
מתי יתקיים מרתון ירושלים 2021?
התאריך הבא של מרתון ירושלים הוא ה-12.3.2021. עפ"י אתר המרתון, מי שרוצה לקבל החזר כספי בעבור הרשמתו למרתון ירושלים 2020, עליו לעשות כן עד ה-30.09.2020 דרך אתר המרתון. יש גם אפשרות להעביר את ההרשמה ממרתון 2020 למרתון ירושלים 2021, שיתקיים ביום ו' ה-ל 12 במרץ 2021.
עמותת רצים ללא גבולות מתכננת להשתתף ב-2021 במרתון העירוני וגם במרוץ מרתון תל אביב 2021, היות שהשנה צפוי להיות פער יחסית גדול בין 2 האירועים – מרוץ תל אביב צפוי להתקיים ב-19.2.2021 כ-3 שבועות לפני המרתון הירושלמי.
פרטי המקצים במסגרת מרתון ירושלים 2021
במרתון שיתקיים ב-2021 צפויים להיערך תחרויות במקצי: מרתון מלא , חצי מרתון , 10 ק"מ , 5 ק"מ , מקצה משפחות שאורכו 1.7 ק"מ ומקצה קהילות שאורכו 800 מטר. כאן תמצאו את מסלול מרתון ירושלים וכן את מפת כל מסלולי המרתון.