רצים ללא גבולות

הצעד האמיץ של עמותת יד ביד שפרץ את הגבולות בין ערבים ויהודים בירושלים

הכל התחיל באופן מפתיע בחודש יוני 2015, כשעמותת הדו קיום רצים ללא גבולות רצתה לרשום את קבוצת הנוער היהודי-ערבי שלה, למרוץ הלילה של עיריית ירושלים. לתדהמתם, גילו רצי העמותה שהמרוץ צפוי להתקיים על ארוחת סיום הצום (ה'איפטר') של הערב הראשון של צום הרמדאן. עמותת רצים ללא גבולות, בתור ארגון שמקדם סובלנות דתיתחיפשה פתרון אלטרנטיבי – עמותת יד ביד היתה שם כדי לתמוך במה שעתיד להיות האירוע היהודי-ערבי הגדול בישראל:

ההורים מבית הספר הדו לשוני בירושלים של ארגון יד ביד
מצטרפים להצלת המצב

בעמותה נדהמו מבחירת התאריך המשונה והחליטו ליצור קשר עם עיריית ירושלים, על מנת לברר את נכונות הסיפור. בלשכתו של ניר ברקת, ראש העיר בזמנו, הבינו מיד שמישהו עשה טעות, בכך שלא לקח בחשבון את לוח השנה של תושבי מזרח ירושלים. בלשכת ראש העיר ניסו להזיז את תאריך המרוץ, אבל זה היה מאוחר מידי.

למרות הגזענות הרבה ששררה בירושלים בשנת 2015, החליטו רצי הקבוצה המשותפת להקים בזריזות מרוץ ירושלמי משלהם. מי שנרתמה לעזרה היתה קבוצה ההורים של בית הספר הדו לשוני בירושלים של יד ביד עמותה המפעילה בתי ספר לחינוך יהודי-ערבי. מה שהתחיל כתגובה לרשלנות וחוסר צדק משווע הפך לאירוע היהודי-ערבי הגדול בישראל. 

איך התקדמו ההכנות לקראת המרוץ היהודי-ערבי הראשון?

עמותת רצים ללא גבולות, המתמקדת בקבלת השונה, החליטה להפיק את המרוץ האלטרנטיבי ב-11.6.2015 בשביל משתתפי קבוצת הנוער וכן להזמין אליו רצים נוספים. עם זאת, רצי העמותה היו בלחץ של זמן – נותרו להם פחות מ-3 שבועות לארגן ולשווק את המרוץ ונראה כי אין להם מספיק משתתפים.

עמותת רצים ללא גבולות היתה עדיין בחיתולים והיה לה קשה להפיק מרוץ כזה. למרות החזון האוטופי – בשביל ליצור מרוץ הלוקח בחשבון את המגוון הרב תרבותי הקיים בירושלים, הם היו צריכים יותר משתתפים. הבעיה היא שעוד לא היו להם שיתופי פעולה עם גופים נוספים.

הורי בית הספר הדו לשוני של ארגון יד ביד (שהוא בית ספר דו לשוני בירושלים) הרגישו את חוסר הצדק שנעשה כאן והחליטו להרים את הכפפה ולהיות הארגון הראשון שמצטרף למרוץ. הצטרפותה של קבוצת בית ספר יד ביד בירושלים הצליחה להניע ארגונים נוספים לקחת חלק במיזם פורץ הגבולות. 

המרוץ, שהשתרע על החלק המערבי של פארק המסילה בירושלים נמתח בין עין יהל לשכונת בית צפאפא ואורכו היה 5 קילומטרים. עמותת רצים ללא גבולות הצליחה לארגן מספר מתנדבים והמרוץ יצא אל הדרך: במרוץ השתתפו מספר ארגונים כאשר ביניהם נציגות מהתיכון הדו לשוני של ארגון יד ביד, נציגות של הורי התיכון, קבוצת הפוטבול הססגונית של אריות השלום, קבוצת הנוער והנשים של ‘רצים ללא גבולות’ ורצים נוספים.

בסופו של דבר השתתפו במרוץ של רצים ללא גבולות 87 רצים כאשר במקום הראשון זכה אוסאמה אבו חאלאף בן ה-17 מראס אל עמוד ואחריו הגיע ערן צדקיהו.

המרוץ היהודי-ערבי הגדול בישראל

המרוץ היהודי ערבי אמנם נוצר כתגובה לחוסר האפשרות של האוכלוסיה הערבית להשתתף במרוץ הלילה של עיריית ירושלים, אך התפתח למסורת ירושלמית וכיום זהו המרוץ השני בגודלו בירושלים אחרי מרתון ירושלים

לאחר 3 מרוצים מוצלחים על פארק המסילה בירושלים, עבר המרוץ למסלול ריצה שהציע מוראד הלסי, רכז עמותת רצים ללא גבולות מהשכונה המזרח ירושלמית ג’בל מוכאבר; המסלול בן 5 הק"מ שהוצע, משתרע על הכביש שבין אבו טור, דרך יער השלום ועד לכניסה המזרחית של שכונת ג’בל מוכאבר.

עד שנת 2017 קיימה עמותת רצים ללא גבולות על מסלול הריצה החדש, מספר מרוצים קטנים, כאשר החל משנת 2018 התקבע תאריך שנתי בחודש נובמבר למרוץ המשותף. רצים רבים בוחרים להשתתף במירוץ ירושלים היהודי-ערבי של רצים ללא גבולות כי בשל הפרשי הגבהים במסלול, שבין הנקודה הנמוכה לגבוהה ביותר (כ-190 מטר) הוא משמש מרוץ הכנה מצויין בשבילם למרתון טבריה, ירושלים ואף למרתון תל אביב. 

רצי עמותת יד ביד של בית הספר הדו לשוני ממשיכים לארגן קבוצת רצים, למרוץ היהודי-ערבי, שגדלה משנה לשנה ומביאה ארגונים נוספים ביניהם קבוצת הריצה של מרכז פרס לשלום וקבוצת נשים עושות שלום, לקחת חלק באירוע הייחודי.

 בשנת 2018 החלו קבוצות יהודיות-ערביות נוספות לקחת חלק במרוץ היהודי-ערבי, ביניהן עמותת הגר לחינוך יהודי-ערבי לשוויון וכן נערי התיכון של בית הספר טביתא שביפו. אנו מקווים שבשנים הבאות תצטרף למרוץ גם קבוצה מבין אוהדי הפועל קטמון ירושלים.

בנובמבר 2019 הגיעו למרוץ זה מעל ל-1100 משתתפים והיד עוד נטויה!

מרוץ ירושלים היהודי-ערבי הקרוב, צפוי להתקיים ב-20 לנובמבר 2020: אנו מקווים שנוכל לקיים בשנה זו את המרוץ, בכפוף לאישורי הבריאות הנחוצים בתקופת הקורונה. נשלח פרטים מדוייקים בחודשים הקרובים למתעניינים.

המשתתפים במרוץ יקבלו חולצת דריי-פיט של המרוץ (בגזרות אחידות), מדליות השתתפות, צ’יפ למדידת זמנים אישית ואלקטרונית, מספר חזה, עוגות באקלאוות פירות, מים ושיחון ערבית ללימוד ערבית מדוברת.

תמונות רצי עמותת יד ביד במרוץ היהודי-ערבי בירושלים

רצי עמותת יד ביד מבית הספר הדו לשוני במרוץ ירושלים של רצים ללא גבולות
קבוצת הרצים של עמותת יד ביד מבית הספר הדו לשוני במרוץ רצים ללא גבולות
משפחה מרצי בית הספר הדו לשוני בירושלים
משפחה מרצי בית הספר הדו לשוני בירושלים במרוץ ירושלים היהודי-ערבי
מירוץ ירושלים של רצים ללא גבולות
מירוץ ירושלים של רצים ללא גבולות
קבוצת בית הספר הדו לשוני של עמותת יד ביד במרוץ היהודי-ערבי בירושלים ב 2018
קבוצת בית הספר הדו לשוני של עמותת יד ביד במרוץ היהודי-ערבי בירושלים ב 2018
אהרון רכז עמותת ההורים של יד ביד בזינוק למרוץ היהודי-ערבי
אהרון רכז עמותת ההורים של יד ביד בזינוק למרוץ היהודי-ערבי
Facebook
Twitter
WhatsApp

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *